Az információ tárolása – bitek és bájtok

Sok szó esett a programokról és az adatokról, valamint arról is, hogy ezek általában vagy a merevlemezen, vagy pedig – a programok futásának ideje alatt - a belső memóriában (RAM) találhatóak. Ezeknek az eszközöknek a tárolókapacitása azt fejezi ki, hogy rajtuk (bennük) mennyi információt tudunk eltárolni. A tárolókapacitás mértékegysége a bájt (angolul, byte), amely vagy egy betű, vagy egy számjegy, vagy egy írásjel – összefoglaló néven: karakter - eltárolására elegendő.

1 bájt információt egy 8 számjegyű, kettes számrendszerbeli számmal lehet kifejezni. Ennek a 8 számjegyű számnak az egyes helyi értékeit nevezik bitnek. Egy bit értéke kétféle lehet: 0 vagy 1, a kettes számrendszer szabályai szerint.

De térjünk vissza oda, hogy 1 karaktert 1 bájton lehet eltárolni. Ez azt jelenti, hogy ha meghatározzuk egy könyvben található betűk, írásjelek és számjegyek számát, akkor eredményül megkapjuk, hogy az adott könyv – digitális formában – hány bájt tárolókapacitást kötne le a merevlemezen.[1] Ez az érték valószínűleg jó nagy lesz, így szükség lesz a más helyen jól ismert prefixek bevezetésére. A távolságot sem méterben, hanem sokkal inkább kilométerben szoktuk megadni, mint ahogyan élelmiszert sem grammokban, hanem dekagrammokban és kilogrammokban vásárolunk.

A bájt esetén is léteznek ezek a prefixek, az alábbiak szerint:

Érték

Rövidítés

Váltószám

1 kilobájt

1 kByte       1 kB

1024 bájt

1 megabájt

1 MByte      1 MB

1024 kilobájt

1 gigabájt

1 GByte       1 GB

1024 megabájt

1 terabájt

1 TByte       1 TB

1024 gigabájt

A váltószám 1024 (amely a 2 tizedik hatványa), nem pedig 1000. Ez szintén a kettes számrendszer szabályai miatt van így. A manapság (2012, február) jellemző tárolókapacitások:

CD lemez                      700 MByte

DVD lemez                    4,7 vagy 8,4 GByte

Blu-Ray lemez              25 vagy 50 GByte

Merevlemez                 1-2 TByte

RAM                              4-8 GByte


[1] Ez persze egy erősen leegyszerűsített számítási mód, mivel a valós érték ennél azért több lenne. De szándékosan választottam ilyen leegyszerűsített példát, a könnyű érthetőség kedvéért.