A szoftver

Ismételjük át a számítógépes programról[1] tanultakat!

„A program olyan utasítások sorozata, amelyeket a processzor képes végrehajtani, azaz a programot futtatni. Ilyen program a böngészőprogram (például az Internet Explorer), amellyel az internetes weboldalakat tudod megtekinteni, egy zenelejátszó program, amely HI-FI toronnyá változtatja számítógépedet, egy képnézegető program, amellyel a digitális fényképezőgépeddel készített képeidet nézheted meg a monitoron, vagy egy szövegszerkesztő program, amellyel a szakdolgozatodat készítheted el, vagy legépelhetsz egy jó receptet.”

A fenti meghatározás – a példákkal együtt – a szoftvereknek a számítógépen futtatható részére, a programokra koncentrál. Azonban a szoftver több ennél.

A szoftver a számítógépen futtatott programot, a programhoz mellékelt dokumentációt és a program felhasználói szerződését, más néven a licencet jelenti. Ez a licenc határozza meg azt, hogy a programot hogyan, illetve milyen feltételekkel használhatod a számítógépeden.

 


[1] A programok másik elnevezése: alkalmazás. A két fogalom felcserélhető egymással, én is párhuzamosan használom a két fogalmat a számítógépen futó program jelölésére.