A szoftverek licencelése

A licenc tulajdonképpen egy, a szoftver készítője által alkotott felhasználói szerződés, amely meghatározza azt, hogy a szoftvert, mint a jog által védett szellemi terméket,[1] milyen feltételek mellett használhatod a számítógépeden. A licenc így felfogható feltételekhez kötött felhasználási engedélynek is.

Amikor egy szoftvert fel szeretnél telepíteni a számítógépedre, a telepítés elején megjelenik egy, a felhasználói szerződés szövegét tartalmazó párbeszédpanel is.[2] A program telepítésével ezt a szerződést – annak valamennyi feltételével és következményével – mint érvényes jogi szerződést ismered el magadra nézve, amely nem csak jogokat biztosít a számodra, de meghatároz kötelezettségeket is. A felhasználói szerződés alján szereplő Elfogadás vagy Tovább gomb megnyomása egyenértékű azzal, mintha kézzel írtad volna alá ezt a szerződést.

Nagyon sok típusú szoftver licenc létezik, amelyeket lehetetlen egy ilyen terjedelmű jegyzetben részletesen ismertetni. Éppen ezért csak egy ízelítőt adnék ezekből.

Ha részletesebben is szeretnél foglalkozni a szoftver licencekkel, érdemes a http://en.wikipedia.org/wiki/Software_license oldalon elkezdeni az olvasást.

Kereskedelmi szoftver[3]

A program használatát csak bizonyos körülmények között teszi lehetővé, és kifejezetten tiltja annak módosítását, további terjesztését, illetve működésének visszafejtését. A program tulajdonosa annak készítője marad, mi csupán használati jogot vásárolunk (vagyis nyilvánvalóan meg kell vásárolni, pénzbe kerül).

Ilyen szoftverek például a Microsoft Windows operációs rendszerei, a Microsoft Office csomag programjai (Word, Excel, PowerPoint, Outlook), az Adobe cég méltán híres Photoshop programja, illetve a legtöbb játékprogram is.

Shareware

Ezt a típusú programot, bár készítője ingyen hozza nyilvánosságra, egy meghatározott idő letelte után meg kell vásárolni. Üzleti célú használat esetén nincs ilyen ingyenes periódus, a programot azonnal meg kell vásárolni, akárcsak a kereskedelmi szoftvereket.

Ilyen licencelésű szoftver a jól ismert Total Commander.

Freeware

Tetszőlegesen hosszú ideig, ingyen használható, de sokszor szerepel benne az a megkötés, hogy csak otthoni, vagy tudományos célra engedélyezett az ingyenes használat, kereskedelmi célból viszont nem.

Ilyen program például az avast! Free Antivirus víruskereső program.

Nyílt forráskódú programok

Szabadon felhasználható, szabadon másolható, szabadon terjeszthető, szabadon tanulmányozható és szabadon módosítható programok licence. Akár otthoni, akár kereskedelmi használatról legyen szó, nem kell érte fizetnünk.

Ilyen programok a GNU/Linux operációs rendszerek – például az Ubuntu Linux - illetve a hozzájuk tartozó, több ezer felhasználói program is, amelyeknek sokszor van Windows alatt futtaható változata is, mint például a Mozilla Firefox böngésző.

A nyílt forráskódú szoftverekről egy remekbe szabott összefoglalót olvashatsz a http://hu.wikipedia.org/wiki/Szabad_szoftver oldalon.[1] Lásd az 1999. évi LXXVI. törvényt a szerzői jogról - 1. § (2) bekezdés c) pont

[2] És ez az a szöveg, amit szinte senki sem olvas el, csak megnyomja a Tovább, vagy az Elfogadás gombot, hiszen enélkül nem folytatható a telepítés.

[3] Eredetiben: proprietary software.  A bonyolult nemzetközi jogi háttér és nevezéktan miatt nem könnyű jól visszaadni.