Kapcsoljuk be a számítógépet!

Amikor bekapcsoljuk a számítógépet, először is elindul egy önellenőrző program (POST), majd, ha minden rendben van, a betöltő rekord beolvasó program (ami az önellenőrző programhoz hasonlóan szintén a BIOS része) megkeresi, hogy melyik lemezes háttértárolón van az úgynevezett betöltő rekord (eredeti nevén boot record). Ennek a kisméretű programnak a feladata az operációs rendszer betöltése a belső memóriába.

BIOS indulás

Az első „életjelek”a monitoron – munkában az önellenőrző program

 

Az első háttértároló, ahol a számítógép elindítható operációs rendszert keres, általában a CD vagy a DVD meghajtó. Így ha még nincs telepített operációs rendszer a gépen, de az operációs rendszer telepítésére szolgáló CD vagy DVD korong benne van a meghajtóban, elindul az operációs rendszer telepítése.

Ha a DVD meghajtó üres, de a merevlemezen már van telepített operációs rendszer, akkor az ott található boot record program el fogja azt indítani.

Ha a merevlemezen Windows operációs rendszer található, akkor néhány másodpercen belül otthoni gép esetén az üdvözlőképernyő, munkahelyi gép esetén pedig a hálózatba való bejelentkezéshez szolgáló párbeszédpanel fog megjelenni.

Windows 7 indulás

A Windows 7 indulása

 

A Windows 7 operációs rendszer használatáról a Windows 7 alapismeretek című könyvünkben olvashatsz.