Összefoglalás

Ebben a könyvben megismerhetted az operációs rendszerek legfontosabb feladatait, illetve bemutattunk néhány, napjainkban is használt operációs rendszert. Nyilvánvalóvá vált, hogy miért van szükség erre a nagyon fontos programcsomagra, és az is, hogy nélküle a számítógép használata egyáltalán nem lehetséges. Az is egyértelmű viszont, hogy ha megtanulod valamelyik operációs rendszer használatát, ezzel gyakorlatilag megtanulod a számítógép kezelésének az alapjait is.

Hogy konkrétan melyik operációs rendszerrel fogsz dolgozni, az otthoni számítógép esetében választás kérdése, a munkahelyi környezetben viszont adott körülmény, amelyen sokszor nem lehet változtatni. Célszerűnek tűnik ezért minél többféle rendszerrel megismerkedned, hiszen annál sokoldalúbb leszel. Ahogyan a nyelvtudással kapcsolatban is mondani szokás: ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy.

Valahol, valamelyik rendszerrel azonban el kell kezdeni a tanulást, és érdemes olyat választani, amellyel valószínűleg a leggyakrabban fogsz találkozni. Ez a legtöbb esetben valamelyik Windows változat lesz, így ezen az oldalon is elsősorban ezzel az operációs rendszerrel fogunk foglalkozni, könyveket publikálni. Ha azonban időnk engedi, egyéb területekre is elmerészkedünk - legalábbis a linuxos világban mindenképpen - hiszen egyre több helyen használják ezt a rendszert is, akár a mindennapi munkáról, akár szórakozásról legyen szó.

Csak bíztatni tudlak arra, hogy lehetőség szerint minél több operációs rendszerrel barátkozz össze. Az elsővel való megismerkedés fogja a legtöbb idődet igénybe venni, de ahogyan megismerkedsz a többi rendszerrel, rá fogsz jönni arra, hogy egyre gyorsabban fogsz haladni. A külső megjelenések sokszor nagyon is különböznek egymástól, azonban az operációs rendszerek alapvető feladatai ugyanazok maradnak, így ha ezekkel tisztában vagy, a másképpen megjelenő külső egyre kevésbé fog zavarba hozni.

Az informatika világa szélsebesen változik, így folyamatos tanulásra lesz szükséged. Sorban jelennek meg az újabb és újabb operációs rendszer változatok; gondolj csak a Windows különféle változataira, amelyekből, a mostani álláspont szerint (2014 január), évente jelennek meg új változatok, és sokszor alapjaiban változtatják meg a rendszer kezelésének módját és kinézetét. A linux világa is hasonló mértékben változik, az egyik népszerű kiadásból, az Ubuntu Linuxból fél évente jelenik meg új változat. De ha ránézel az okostelefonodra, legyen az Windows, Android vagy iOS, ott is hasonló ütemben érkeznek az újabbnál újabb változatok.

Amennyire lehetséges, megpróbálunk lépést tartani ezzel a tempóval, de azt nem ígérjük, hogy minden Windows vagy Linux változatból teljeskörű használati útmutatót, tankönyvet fogunk készíteni. Szeretnénk ugyanis egyéb területekkel is foglalkozni, mint például az irodai programok használata (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis kezelés), e-mail, internet és sokan mások.

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz, hogy mindig naprakész legyél azzal kapcsolatban, hogy mivel foglalatoskodunk éppen, és mi várható a közeljövőben. Nem fogsz csalódni, ezt ígérhetem.